Winterzonnewenderitueel

Winterzonnewenderitueel op dinsdag 20 december in het centrum aanvang 19,30 onkosten bijdrage van € 10,00

De periode tussen kerst en oud en nieuw is de ideale periode om naar binnen te keren. Om op zoek te gaan naar de nieuwe de energie van het nieuwe jaar, verdieping, inspiratie en vernieuwing. We gaan de dag doen aan de hand van 3 thema’s.

Op de dag van de winterzonnewende bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn laagste stand en hebben we de kortste dag en de langste nacht. In alle oude culturen had de winterzonnewende een speciale, mystieke betekenis. Het was het moment dat de heilige verbinding met het licht, het goddelijke werd gevierd.

De terugkeer van het licht was uitermate belangrijk voor onze voorouders, want meer licht betekende meer zon en warmte, en daarmee een nieuwe groeiperiode voor de gewassen. Het is dus ook niet vreemd dat daarom dit bij uitstek een tijd was om feest te vieren. Het donkerste deel van de winter was namelijk bereikt en vanaf nu kon men gaan uitkijken naar de tijd dat de natuur weer in bloei zou komen. Onze voorouders zagen dit feest dan ook als het midden van de winter, vandaar ook de naam Midwinter.

Traditioneel zijn de dagen rond de winterzonnewende altijd en overal al een tijd voor religieuze festiviteiten, ceremonies en rituelen geweest.

Tijdens de winter zonnewende staat de zon enige dagen stil van 20 tot 23 december aan de hemel. Hij komt op en gaat onder op dezelfde plaats aan de horizon. Een magisch moment in de tijd, een moment om stil te staan. Stilte is nodig om in jezelf te zakken, om de vele gedachten en de rush van het leven even achter je te laten. Stilte is nodig om te contempleren en te reflecteren.

Ontmoeting

In die stilte vindteen ontmoeting plaatsvinden. In de tradities over de hele wereld gaat het om de ontmoeting van ‘Vader Zon’ met ‘Moeder Aarde’, van het oude met het nieuwe.
In het steentijdperk zijn over de hele wereld tempels gebouwd met de ingang gericht op het zuidoosten. Op de ochtend van 21 december worden de eerste zonnestralen gevangen door grote of kleine openingen in de tempelingang

Meer dan ooit lijkt deze vraag van toepassing. Meer dan ooit lijkt het alsof we aan het einde van een tijdperk zijn gekomen en een stap zetten in een nieuwe periode. Meer dan ooit zullen mensen over de hele Aarde zich deze vraag vertwijfeld stellen. De hectiek en onrust kan ons zo weer in beslag nemen. Ze kan ons zo uit de stilte halen. Het gevoel iets te moeten doen kan ons zomaar overnemen.

Hoe zou het zijn als we allemaal even stilstaan? Stilstaan bij dit bijzondere moment waarop de continuïteit van het leven zo tastbaar en voelbaar kan zijn? Waar we de eenheid, onderlinge samenwerking ervaren, de synergie van het leven waar het geheel groter is dan de som van de delen. Een oproep om deel te nemen aan een meditatie, er vindt op dat moment een bijzondere gebeurtenis plaats die weinig bekend is bij gewone mensen, maar wel bij ingewijden. De ingewijden gebruiken het om de nieuwejaar energie aan te trekken en te vullen met wensen.

Deel 1: Loslaten wat je niet langer dient.

Tussen 20- 23 december vindt de winterzonnewende plaats, het moment waarop de zon gezien vanaf de aarde de meest noordelijke of zuidelijke positie bereikt. Al eeuwen lang wordt deze dag op het noordelijk halfrond gevierd als de overwinning van het licht op de duisternis. De dagen zullen vanaf nu – langzaam, maar gestaag – weer langer worden.

Ritueel:

Neem afscheid van wat je niet langer dient

De winterzonnewende is vlak voor kerst een ideaal moment om stil te staan bij je persoonlijke of spirituele groei. Neem een moment voor jezelf of blik samen met je partner of een goede vriend terug op het afgelopen jaar. Hoe ben je 2019 van start gegaan? Hoe heb je jezelf dit jaar ontwikkeld? Wat houdt je op dit moment het meest tegen om je diepste verlangens en dromen achterna te gaan?

Bij het vieren van de winterzonnewende staat de overwinning van het licht centraal. We steken een kaars aan. Schrijf hetgeen dat jou op dit moment het meest belemmert in je persoonlijke of spirituele groei op een papiertje. Laat dit vervolgens in het vuur verdwijnen en neem afscheid van wat je niet langer dient. Bedank jezelf tenslotte voor alle stappen -groot en klein- die je dit jaar hebt gezet. Eer je moed, je kracht en je volharding. 

Deel 2: Wat houdt je tegen op je pad?

Wat houdt je tegen omdat te bereiken wat jij wil, waar sta je nu en waar wil je heen, wat houdt jou tegen te bereiken wat jij wil.

We verbinden ons met onze Ziel en Hogere Zelf, zodat er een relatie tot stand komt met het goddelijke. Het verlangen om je talenten tot bloei te laten komen, dragen we allemaal in ons en vormt voor de meeste mensen de drijvende kracht op het pad van persoonlijke of spirituele ontwikkeling.

Dagelijks zetten we bewust of onbewust stappen die bijdragen aan onze groei. We volgen yoga-lessen, doen meditaties, lezen spirituele boeken en proberen gezonder te eten en minder te oordelen over de collega of buurvrouw aan wie we ons ergeren. Soms is er meer nodig, dan stuiten we op grotere obstakels zoals bijvoorbeeld onverwerkt verdriet uit het verleden of diep ingesleten gedragspatronen die ons belemmeren in onze relaties en succes. We gaan in therapie of proberen door zelfreflectie en het voeren van gesprekken met vrienden een verandering in onszelf op gang te brengen. In dit deel worden we bewust wat ons tegenhoudt.

Ritueel,

We doen het script waarin we het onderbewustzijn bevragen wat ons tegen houdt succes te hebben in het bereiken van onze doelen.

Deel 3: Het aantrekken van de nieuwjaar energie

Oude mystici en ingewijden weten hoe men de energie van het nieuwe jaar kan aantrekken en omzetten om in het nieuwe jaar te bereiken wat we in ons hart willen. Hiervoor gebruiken wij eeuwen oude rituelen en meditatie.

De geboorte van je meest authentieke zelf

Voor mystici is het Lichtfeest de voorloper van Kerstmis. Het christendom zou de datum van het feest, dat de oude Romeinen op 21 december vierden, hebben overgenomen en verschoven, omdat de geboorte van Jezus van oudsher geassocieerd wordt met de terugkeer van de zon. Gnostici zoals Rozenkruisers, maar ook spiritueel leraren, wijzen op de rijke symboliek van het kerstverhaal.

De vraag of Jezus daadwerkelijk meer dan tweeduizend jaar geleden in Bethlehem werd geboren, doet niet ter zake. Het gaat erom dat het verhaal ons herinnert aan de mogelijkheid van een heilige geboorte in onszelf. De geboorte van ons meest authentieke zelf. De hoopvolle belofte dat ieder mens kan worden wie hij werkelijk is. Zijn talenten en kwaliteiten maximaal tot bloei kan laten komen om zo een positieve bijdrage te leveren aan de wereld.

Ritueel

We trekken de nieuwe energie voor het nieuwe jaar aan.